Rádestit – Samverkan om småvilt och fisk i Arjeplogsfjällen
Projektet syftar till att skapa Rádestit samverkansförening för hållbar förvaltning av småvilt och fisk, vilket stärker lokal samverkan och ekonomisk utveckling. Det främjar också social hållbarhet genom att inkludera samer och andra lokala aktörer.
Syfte och mål
Syftet med projektet är att:
Syftet med projektet är att bidra till att stärka och utveckla Arjeplog som en attraktiv livsmiljö, där samerna som urfolk och övriga aktörer i lokalsamhället inkluderas och ges gemensamma möjligheter i en lokal samverkanslösning.
Målet med projektet är att:
Målet med projektet är att bilda och etablera Rádestit samverkansförening genom att anta stadgar och andra nödvändiga styrdokument, genomföra en årsstämma, samt att utreda möjlig framtida drift av föreningen. Ett koncept för frivillig lokal ackreditering för arrangörer av hållbar jakt- och fisketurism ska framställas och testas av minst tre arrangörer. Dessutom ska minst ett fjällfiskeforum och ett småviltforum arrangeras.
Om projektet
Projektet handlar om att etablera Rádestit samverkansförening, en plattform för lokal samverkan kring småvilt- och fiskeskötsel, initierad av samebyar, besöksnäringsföretag, jakt- och fiskeföreningar samt näringslivsbolaget Argentis. Efter en tvåårig förstudie söker de nu stöd för att genomföra projektet, vilket syftar till att hantera lokala problem som rör renskötsel, regelverk, tillsyn, säkerhet och regelefterlevnad.
Projektet stärker Arjeplog som en attraktiv livsmiljö genom att inkludera samer och andra lokala aktörer i beslutsprocessen, vilket främjar social hållbarhet och förebygger konflikter. Det bidrar till att människor vill bo kvar och ökar potentialen för inflyttning, samt stöder det 16:e globala hållbarhetsmålet om fredliga och inkluderande samhällen. Dessutom främjas den lokala företagsamheten genom minskade störningar i renskötseln, bättre spelregler för besöksnäringen, och hållbarhetsmärkning som stärker varumärket, vilket är i linje med det 8:e globala hållbarhetsmålet om hållbar ekonomisk tillväxt.
Genom att etablera en ny ideell samverkansförening stärker projektet också det ideella engagemanget, engagerar nya grupper som ungdomar och nyinflyttade, och bidrar till en inkluderande och jämställd företagsamhet i Arjeplog. Silvermuseet kommer att vara en neutral plattform för samverkan, och en projektledare med relevant erfarenhet ska anställas.
Ur Projektansökan
”Genom utvecklad samverkan, undviks och förebyggs konflikter mellan olika aktörer i lokalsamhället kring den heta fråga som småviltjakt och fjällfisket är i samhällsdebatten i dag.”
Om projektet
Projektperiod
2024-05-14 – Pågående
Projektägare
Silvermuseet
Projektledare
Ingela Edholm Forsberg
ingela.forsberg@silvermuseet.se
PROJEKTET I MEDIA
Har du läst eller hört om projektet i media? Dela gärna med dig av artikeln eller sändningen till oss via mejl: info@leaderlappland.se
Om finansiering
Beviljat projektstöd
767 854 kronor
Medfinansiering från Leader Lappland 2030
378 196 kronor
Total finansiering
1 146 050 kronor
Utöver ovanstående beräknar projektet sig komma bidra med ideellt engagemang till ett värde av 372 400 kr.
Ingående EU-medel har beviljats ur:
Jordbruksfonden
LAG-styrelsens beslutsmotivering
LAG-styrelsen beslöt att prioritera ansökan då projektet i samverkan ska etablera en unik och nyskapande plattform för lokal samverkan med fokus på skötseln av småvilt och fisk i Arjeplogsfjällen.