Hur bedömer man projekten?
– Projekten bedöms med hjälp av dessa urvalskriterier
För att bedöma en ansökan som komplett måste den innehålla flera viktiga delar. En välutformad projektbeskrivning utgör en av dessa delar, tillsammans med en detaljerad budget och dokumentation som förklarar hur man har uppskattat kostnaderna.
Beroende på projektets natur kan det även vara nödvändigt att inkludera kartor, erhålla tillstånd från markägare och samla andra relevanta dokument. Genom att se till att alla dessa delar finns med i ansökan ökar chanserna för godkännande och att erhålla nödvändigt stöd för att genomföra projektet.
Villkor, urvalskriterier och poängsättning
Styrelsen använder målen och insatsområdena i utvecklingsstrategin som vägledning för att fastställa projektens prioritering. Dessa mål och insatsområden omsätts sedan till urvalskriterier som utgör grundvalen för styrelsens beslut. Vid varje ansökan granskar styrelsen noggrant ansökan enligt dessa kriterier och genomför en kollektiv bedömning genom att tilldela poäng. Efter bedömningen prioriteras projekten som når en poäng över en tydligt definierad gräns för godkännande.
Vilka faktorer påverkar möjligheten att erhålla stöd?
1 – Grundvillkor
Steg 1 i bedömningen
Projektet måste uppfylla samtliga grundvillkor
Projektet genomförs i samarbete
För att få stöd från Leader Lappland 2030 måste projektet genomföras i samarbete med andra aktörer. Detta säkerställer en effektiv och välkoordinerad process, främjar kreativitet, ökar engagemang och minskar risken för resursbrist.
Koppling till den lokala utvecklingsstrategin
Ditt projekt ska gynna Leader Lappland-området och tydligt kopplas till något av strategins insatsområden. Ansökan behöver visa hur projektet bidrar till att uppfylla mål och strategier för området.
Välarbetad projektplan
En genomarbetad och tydlig projektplan är avgörande. Ansökan ska vara strukturerad så att styrelsen kan bedöma projektet utan att göra tolkningar eller ”läsa mellan raderna”. Projektets budget ska ha en tydlig koppling till planerade aktiviteter och visa hur mål och resultat ska uppnås. Öppenhet och icke-diskriminering ska genomsyra ansökan.
Lokal förankring och underifrånperspektiv
Projektet ska vara förankrat lokalt och baseras på behov hos de som påverkas. Lokalt engagemang är viktigt, och projektidén bör ha sitt ursprung hos de som berörs och stöds av dem som bor och verkar i området.
Ideella resurser
Projektet ska inkludera ideella resurser, som arbete, material eller lokaler som inte bekostas av projektet. Ideella insatser ska motsvara minst 20% av det sökta beloppet. Tid för personer över 16 år värderas till 340 kronor per timme. Tid för personer mellan 13 och 15 år värderas till 77 kronor per timme.
Tydlig avgränsning från ordinarie verksamhet
Projektet ska vara tydligt avgränsat från den ordinarie verksamheten hos den sökande och eventuella samarbetsparter. Projektet ska inte vara en del av återkommande eller löpande underhåll.
Fullständig ansökan
En korrekt och fullständigt ifylld ansökan är grundläggande. Ansökan ska inkludera en tydligt beskriven budget, samt en plan för eventuell extern medfinansiering. Ansökan ska även vara undertecknad av behörig firmatecknare, och inkludera avsiktsförklaring vid samverkan med andra parter. Projektets målgrupp ska vara tydligt definierad.
Ingen dubbel finansiering
Det är viktigt att säkerställa att projektet inte får ekonomiskt stöd från kommun, stat eller EU under genomförandet.
Spridning av projektresultat
Projektet ska ha en plan för hur resultaten ska spridas utanför den egna organisationen. En tydlig beskrivning för hur projektverksamheten kommer att kommuniceras och resultaten delas med andra aktörer är avgörande.
Genomförandekapacitet
Genomförandekapacitet innebär att projektet har rätt kompetens, tillräcklig erfarenhet och personalresurser för att genomföra projektet framgångsrikt. Det ska finnas en tydlig roll- och ansvarsfördelning samt en plan för hur ekonomi och administration ska hanteras. Ansökan ska innehålla en konkret och realistisk beskrivning av genomförandekapaciteten, inklusive en plan för att säkerställa tillräcklig likviditet under projektets gång (minst 20 % av sökt stöd). LAG-styrelsen gör en bedömning av om projektets genomförandekapacitet är tillräcklig för att uppnå de mål som satts upp.
Projektets resurser och resultat ska gynna området
Projektets resurser och resultat ska i möjligaste mån gynna Leader Lappland-området genom att exempelvis handla lokalt, anställa lokalt och inkludera deltagare från området.
Övergripande principer beaktas
Ansökan ska visa att projektet beaktar de övergripande principerna om likabehandling, icke-diskriminering och jämställdhet mellan kvinnor och män. Dessa principer ska integreras i projektets planering och genomförande för att skapa en ansvarsfull och hållbar utveckling.
Budgeten står i relation till mål och aktiviteter
Projektets budget ska vara realistiskt beräknad och kopplad till de aktiviteter och mål som beskrivs i ansökan. Alla kostnadsposter ska tydligt motiveras och bedömas i förhållande till de förväntade resultaten och målen. Styrelsen granskar att det sökta beloppet står i proportion till de planerade aktiviteterna.
2 – Generella kriterier
Steg 2 i bedömningen
Projektet måste uppnå minst 250 poäng i de generella kriterierna
Om projektet har uppfyllt grundvillkoren samt kravet för de generella kriterierna går ansökan vidare för bedömning inom de insatsspecifika kriterierna. Vilka kriterier som används, beror på inom vilket insatsområde du har sökt projekt inom.
3 – Insatsspecifika kriterier
Steg 3 i bedömningen
Minst 300 poäng måste nås för bifall
Minst 200 poäng måste nås för bifall
Minst 250 poäng måste nås för bifall
Minst 200 poäng måste nås för bifall
Förstudie
Om projektet du söker är en förstudie bedöms det enbart i två steg. Steg 1 är grundvillkoren som övriga projekt. Steg 2 är specifika kriterier för förstudier.