Mellan raderna
Syfte och mål
Syftet med projektet är att ge unga i norrbottniska inlandskommuner möjlighet att stärka sin identitet och förståelse för samhällsstrukturer samt att lyfta fram deras berättelser och erfarenheter.
Målet med projektet är att genomföra workshops, och readings samt att skapa ett manus till en färdig pjäs.
Om projektet
”Mellan raderna” är ett communityteaterprojekt som ger unga i Arjeplog, Arvidsjaur och delvis Piteå möjlighet att stärka sin identitet och öka förståelsen för hur samhället fungerar. Genom kreativa processer får de utforska sina egna berättelser och uttrycka dem tillsammans med andra.
Musikteatern driver projektet med stöd från Leader Lappland 2030. Det riktar sig främst till samiska ungdomar, utrikesfödda och unga inom HBTQI+. För att skapa en trygg och inkluderande miljö kombineras samtalsgrupper med rörelseövningar, skrivande och teater. Därför blir varje möte en plats där nya perspektiv får ta form.
Under projektets gång deltar ungdomarna i workshops och readings där deras erfarenheter omvandlas till ett gemensamt manus. På så sätt blir berättelserna en grund för vidare arbete. Målet är att färdigställa ett scenmanus och därefter genomföra en reading samt skapa en föreställning som går på turné i norra Sverige. Dessutom publiceras delar av materialet digitalt via den nationella plattformen CALS.
Sammantaget vill projektet inte bara synliggöra ungas röster, utan även bidra till en större känsla av delaktighet, kulturell förståelse och framtidstro.

”Det är en väldigt jagstärkande och perspektiv-vidgande upplevelse
att uppleva att de egna erfarenheterna kan bli något större, och gestaltas som skriftligt, och senare scenkonstnärligt, verk.”
Projektperiod
2025-03-12 – Pågående
Projektägare
Musikteatern
Projektledare
Harleen Kalkat
info@musikteatern.se
Beviljat projektstöd
195 983 kronor
Egen privat finansiering
83 992 kronor
Total finansiering
279 975 kronor
Utöver ovanstående beräknar projektet sig komma bidra med ideellt engagemang till ett värde av 81 100 kr.
Jordbruksfonden
LAG-styrelsen beslöt att prioritera ansökan då projektet tydligt kopplar an till vår strategi. Genom att engagera samiska ungdomar, utrikesfödda och unga som definierar sig inom HBTQI+ ska projektet använda communityteater för att skapa en pjäs. Detta främjar kulturell mångfald och inkludering. Genom att bearbeta deltagarnas berättelser till en dramatisk form stödjer projektet samarbete och kunskapsdelning inom kultursektorn, vilket stärker det lokala näringslivet. Jagstärkande och normkritiska aktiviteter ökar det ideella engagemanget och bidrar till en starkare gemenskap och hållbar samhällsutveckling i glesbygden.