Mångfaldens paraply
– Skapa samhörighet i Lappland
Om projektet
Mångfaldens paraply – Skapa samhörighet i Lappland är ett så kallat paraplyprojekt där du kan söka stöd för mindre insatser. Syftet med paraplyprojektet är att främja en mer inkluderande, öppen och mångfaldig samhällsmiljö där människor från olika bakgrunder, inklusive HBTQI-gemenskapen, känner sig välkomna.
Vad kan man söka för?
Vill du bidra till en mer inkluderande och mångfaldig samhällsmiljö i Lappland? Inom vårt paraplyprojekt ”Mångfaldens Paraply” kan privatpersoner, föreningar och andra aktörer söka stöd för mindre delprojekt som främjar inkludering, öppenhet och social samhörighet. Vi välkomnar ansökningar som:
- Skapar mötesplatser där människor från olika etniska, kulturella eller sociala bakgrunder kan mötas.
- Främjar aktiviteter som stärker integrationen av nyanlända eller HBTQI-personer.
- Arrangerar lokala evenemang, workshops eller gemensamma måltider som bidrar till större mångfald och social sammanhållning.
- Stärker den lokala kulturen genom kulturella utbyten eller fritidsaktiviteter som inkluderar alla samhällsgrupper.
Varje delprojekt ska bidra till en mer inkluderande miljö och mångfald på lokala nivåer genom sociala aktiviteter eller möten.
Om stödet
Sökbart maxbelopp: 30 000 kr.
Observera att budgeten inte får innehålla löner, löpande drift eller redan genomförda aktiviteter.
Stödnivå: 100 % av kostnaderna.
Du har även möjlighet att ansöka om en förskottsutbetalning.
Motprestation: Leader är en metod som bygger på samarbete, lokala initiativ och lokala förutsättningar. Därför är det ideella engagemanget viktigt i ett leaderprojekt. Du som projektägare ska visa hur ni har uppnått MINST 50% av sökt belopp i ideella resurser. Varje timme värderas till 340 kr för alla över 16 år.
Projekttid: Projekttiden kan pågå max 6 månader (slutrapportering ska lämnas in senast en månad efter delprojektets slutdatum). Du får inte påbörja projektet förrän du har fått ett beslut om din ansökan, så när du sätter datum – tänk på att det kan vara upp till en månads handläggning innan du har ett beslut. Du kan inte heller söka projektmedel bakåt i tiden.
Ladda ner
Till din ansökan
Våra mallar är frivilliga att använda, men de är framtagna för att underlätta och ge stöd i planeringen av ditt delprojekt. Om du använder någon av mallarna, kom ihåg att skicka dem till oss via mejl efter att du har skickat in din ansökan.
Skicka in din ansökan
Beviljade delprojekt
Delprojektet
En svensk/umesamisk musikproduktion- för och med ungdomar
Syftet är att stärka umesamiskan som minoritetsspråk, främja mångfald, musikalisk utveckling ochsjälvkänsla hos deltagarna i Soul-körerna, och samtidigt bidra till ökad förståelse för det samiska området.
Målet är att skapa en svensk/umesamisk sång för barn och ungdomar.
Delprojektet
HBTQI föreläsning för föreningslivet
Syftet med delprojektet är att öka kunskapen om HBTQI-frågor och skapa en mer inkluderande idrottsmiljö genom att utbilda föreningsledare och idrottsutövare i Lycksele.
Målet är att bygga en långsiktig och hållbar förändring i föreningslivet genom att arrangera en föreläsning och digitala workshops som främjar respekt och förståelse för HBTQI-personer.
Om paraplyprojektet
Projektperiod
2024-10-14 – Pågående
Projektägare
Leader Lappland 2030
Projektledare
Petri Kivimäki
petri@leaderlappland.se
PROJEKTET I MEDIA
Har du läst eller hört om projektet i media? Dela gärna med dig av artikeln eller sändningen till oss via mejl: info@leaderlappland.se
Om finansiering
Beviljat projektstöd
268 000 kronor
Medfinansiering från Leader Lappland 2030
132 000 kronor
Total finansiering
400 000 kronor
Utöver ovanstående beräknar projektet sig komma bidra med ideellt engagemang till ett värde av ca 136 000 kr.
Ingående EU-medel har beviljats ur:
Jordbruksfonden
LAG-styrelsens beslutsmotivering
LAG-styrelsen beslöt att prioritera ansökan då paraplyprojektet syftar i att främja inkludering, öppenhet och mångfald genom att skapa sociala kontaktytor för personer med olika etniska och kulturella bakgrunder, samt att integrera och inkludera nyanlända och personer från HBTQI- gemenskapen i samhället i Lappland.